Vés al contingut

"És importantíssim que existeixi el Voluntariat per la llengua"

Voluntària del VxL de Gavà

Des de quan ets voluntària del Voluntariat per la llengua (VxL) i per què vas decidir ser-ho?

Soc voluntària des de fa relativament poc temps. Al setembre de 2023 vaig apuntar-me al curs de català de Suficiència i l'Elena, la nostra professora, m'ho va proposar. Va semblar-me una gran idea. M'apassiona el tema de la llengua i m'agrada ajudar en allò que puc. Quan em van explicar de què anava, no ho vaig dubtar ni un instant.

Quantes parelles lingüístiques tens?

No som exactament parelles lingüístiques sinó un petit grup de tertúlies. Els aprenents són els mateixos companys i companyes de classe que poden, i els ve de gust, que ens trobem abans d'entrar a l'aula per mantenir aquestes converses lingüístiques.

Personalment, què t'aporta fer de voluntària al VxL?

L'experiència és molt enriquidora. Per a mi és una cooperació mútua: sempre s'aprèn de l'altre i ajudes les persones que tenen dificultats per expressar-se en català. Tothom aporta en positiu. A més, coneixes gent i passes una bona estona.

En quins altres projectes i entitats col·labores a Gavà a banda del VxL?

Tinc la sort de poder acomplir la meva passió. Faig un programa setmanal a Ràdio Gavà i a Ràdio Eixample Barcelona, que es diu "Planeta Catalluna". Cada setmana entrevisto convidats i convidades de tots els àmbits culturals i/o d'altres països, i els acompanyo amb temes musicals. També tinc cabuda dins del programa matinal "Amb G de Gavà", amb "Les ulleres violeta", una secció mensual dedicada a la biografia de dones que han destacat al llarg de la història. Així mateix, he estat col·laborant amb el Banc del Temps de Gavà. Són xarxes d'intercanvi de temps entre persones, que s'inscriuen al projecte amb l'objectiu de donar, rebre i compartir el seu temps amb altres persones, generalment del seu entorn més proper.

Recordes alguna anècdota lingüística divertida que hagi passat durant alguna sessió amb les teves aprenentes?

Sempre és divertit perquè com que som un grup sempre hi ha qui explica alguna experiència divertida que li ha passat quan parla català al carrer. Sovint els dic que la vergonya no serveix de res, però recordo, per exemple, un aprenent que, per un cop que es va decidir parlar català, es va trobar que no entenia res del que li deien. Era a Vielha i li parlaven aranès!

Per què creus que és important que existeixi el VxL i com animaries algú a participar-hi?

És importantíssim que existeixi el Voluntariat per la llengua. Crec que la teoria, els exercicis i les classes de català són imprescindibles, però parlar, poder mantenir una conversa i treure't la por és essencial. Vull encoratjar totes les persones que parlen català que s'apuntin com a voluntaris al VxL per ajudar a fer conèixer la llengua i la cultura catalanes.

Carme, voluntària del VxL del Servei Local de Català de Gavà (CNL Eramprunyà)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.