Vés al contingut

Materials de suport a les converses de les parelles lingüístiques

Fils de conversa

Fils de conversa és una proposta didàctica de la Secretaria de Política Lingüística que ofereix materials virtuals per promoure la conversa als participants del VxL, al professorat de cursos de català presencials o en línia com a recurs didàctic a l’aula, a l'alumnat com a material de reforç fora de l’aula i a tothom qui vulgui aprendre i practicar català.

Fils de conversa consta de 10 unitats temàtiques que tracten temes d’actualitat i a cadascuna sempre hi trobareu quatre blocs que anomenem fils (Mira i parla, Escolta i parla, Guaita i opina i Parlem-ne i fem).

Cada fil us proposa 4 activitats orientades a presentar vocabulari, fomentar la lectura entre iguals, practicar estructures lingüístiques i comunicatives i, sobretot, facilitar la conversa.

Aquest material ofereix més de 300 activitats que promouen la interacció i la conversa perquè feu les que més us agradin, us estimulin i us engresquin. Podeu consultar-ne la guia d'ús per tenir una explicació més detallada del seu funcionament. 

Fils de conversa

Parlem tu i jo

Parlem Tu i Jo és una col·lecció de 9 publicacions creades per la Secretaria de Política Lingüística en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística que té l’objectiu facilitar el diàleg i la conversa entre els aprenents i els voluntaris que formen part del VxL.

Parlem tu i jo

Contes per parlar

Contes per parlar són dos volums adreçats a les persones que volen reforçar l’aprenentatge del català i, especialment, a les parelles lingüístiques del VxL.

A partir de la lectura d’uns contes, volem donar les eines necessàries per motivar la conversa a fi que els aprenents puguin parlar, fora de l’aula, en un context real, relaxat i quotidià, amb una persona catalanoparlant. 

Per als autòctons, les propostes culturals proposades pertanyen a la història, a les tradicions de Catalunya i en poden parlar des de l’experiència viscuda. 

Per als aprenents serà una manera d’adquirir coneixements de la mà d’una persona del país, sense deixar de banda l’objectiu primer de practicar la llengua, agafar fluïdesa, ampliar vocabulari i perdre la vergonya, alhora que podran intercanviar experiències de cultures diferents, cosa que enriqueix la relació entre les persones i fa possible la convivència entre els pobles. 

Cada llibre conté tres contes de tres autors diferents i uns apartats fixos: de què parlem presenta propostes relacionades amb el tema del conte; referents bibliogràfics és una tria de llibres per ajudar a aprofundir en els aspectes culturals tractats, difondre escriptors catalans i fomentar el plaer per la lectura; fragments literaris són mostres d’autors catalans sobre el tema de la narració, i webs relacionats recomana adreces d’Internet per obtenir-ne més informació.

Contes per parlar 1

Contes per parlar 2

Jocs de paraules i passatemps

Jocs de paraules i passatemps són tres publicacions amb diverses propostes per jugar amb les paraules en català.

Jocs de paraules i passatemps 1

Jocs de paraules i passatemps 2

Jocs de paraules i passatemps 3

Màgia per conversar

Màgia per conversar és un recurs audiovisual, creat per la Secretaria de Política Lingüística, per promoure la conversa en català. Es tracta d’una sèrie d’actuacions de màgia (25 en total) a càrrec del mag Eduard Juanola per estimular la conversa en llengua catalana, un material de suport a l’aprenentatge que s’adreça a les parelles lingüístiques del VxL, a l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística i a tots els aprenents de català que el vulguin practicar. 

Màgia per conversar

Llegir per parlar, llegir per aprendre

"Llegir per parlar, llegir per aprendre" és un material editat per la Secretaria de Política Lingüística amb la finalitat de reforçar l’aprenentatge i l’ús de la llengua a través de la lectura. Consta d’una guia didàctica i tot un seguit de quaderns que proposen activitats de conversa a partir de la lectura de textos reals de tipologia diversa. Els quaderns 52-61 proposen activitats a partir de textos relacionats específicament amb el món de l’empresa.

Llegir per parlar, llegir per aprendre

Cuinem, parlem, mengem

Cuinem, parlem, mengem és un recull de receptes dels tallers de cuina de diferents països que el Centre de Normalització Lingüística del Maresme va organitzar del 2014 al 2016 amb les parelles lingüístiques del VxL de Teià.

Cuinem, parlem, mengem

Temes per parlar

Temes per parlar són unes petites guies (7 en total) creades pel Consorci per a la Normalització Lingüística amb preguntes sobre temes diversos per iniciar les converses.

Temes per parlar 1

Temes per parlar 2

Temes per parlar 3

Temes per parlar 4

Temes per parlar 5

Temes per parlar 6

Temes per parlar 7