Vés al contingut

"No m'imaginava que m'agradaria tant"

Voluntari del VxL de Santa Coloma de Gramenet

El Salvador Pérez va començar com a aprenent del Voluntariat per la llengua (VxL) a Santa Coloma de Gramenet el 2018. Gràcies al bon nivell de català oral que ha assolit (i a la seva generositat), ara pot fer de voluntari per conversar amb altres persones que encara no dominen prou la llengua.  

Presenta't una mica, com és que vius a Santa Coloma de Gramenet? Quina és la teva relació amb el català?

Vaig venir a Santa Coloma amb cinc anys, he viscut sempre al mateix lloc, tota la vida.

La relació amb el català comença perquè m'agradava més la programació de la televisió en català, però jo no el parlava, els meus pares eren andalusos i sempre parlàvem en castellà.

Com vas conèixer el Voluntariat per la llengua?

Fa uns quants anys, vaig anar al Centre de Normalització Lingüística (CNL) L'Heura amb la intenció de fer un curs de català, però no el vaig començar en aquell moment, en canvi sí vaig apuntar-me com a aprenent al VxL . Ho vaig fer perquè volia més hores per millorar la meva pronunciació i vocabulari, penso que parlar amb gent fa moltíssim.

Com recordes els teus inicis com a aprenent?

Al començament tenia por perquè pensava que seria com una classe, però amb dues o tres trobades vaig veure que es tractava de parlar i la gent, els voluntaris, tenien facilitat per als temes de conversa i s'agraeix. Ara com a voluntari faig com ells han fet amb mi, deixo clar que es tracta d'una xerrada, que no em diguin "mestre", som dos amics que ens reunim per parlar.

I ara com a voluntari, què fas a les trobades? Tens algun tema "estrella" de conversa?

A les trobades depèn de les persones, per exemple un voluntari tenia un gos i el passejàvem o també he anat a alguna xerrada; amb el aprenents igual, amb un aprenent que és molt esportista passegem, amb d'altres faig un cafè.

Sobre la conversa crec que no, la conversa depèn d'ells, de les coses que els agraden o no, jo més aviat procuro evitar religió, política o futbol, la gent s'escalfa! Per exemple amb l'aprenent esportista li he demanat consell per fer activitats.

Has trobat alguna cosa en comú entre els aprenents que has tingut?

Sí, que tots són molt diferents i això és molt bonic

Què creus que t'ha aportat fins ara la teva participació en el VxL, com valores l'experiència?

Com a aprenent he guanyat molt vocabulari, sentir l'accent, fluïdesa... I com a voluntari conèixer costums, sobretot que es pot aprendre de tothom. Trobo que és una experiència fabulosa, del millor que m'ha passat, penso gaudir-la. No m'imaginava que m'agradaria tant, ni em serviria tant, pensava que seria una eina més i no, és molt important. Si vols aprendre català va molt bé, més del que es pot pensar, perquè les hores de les classes no són suficients, jo diria que per als exàmens orals és imprescindible. Hi ha alumnes que treballen de cara al públic i no els fa falta, però els que no...

Salvador Pérez, voluntari del VxL del CNL L'Heura

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.