Per quin motiu us vau inscriure al Voluntariat per la llengua?
Montse: Mentre era al Servei Local de Català (SLC) de Gavà demanant informació dels cursos vaig veure la publicitat del Voluntariat per la llengua i vaig pensar que podria apuntar-m'hi i ajudar altres persones a parlar català i a perdre la vergonya de fer-ho.
Teresa: Un cop assolit el nivell C de català (el que ara es diu C1), vaig decidir que podia ajudar altres persones a conèixer la nostra llegua. Soc voluntària del Voluntariat per la llengua des de 2010.
D'on són els aprenents que heu tingut fins ara i com han anat les trobades lingüístiques?
Montse: Fa poc que soc voluntària del VxL i només he tingut una aprenenta. Tot i que les trobades anaven molt bé, no vam fer-ne més de 10 perquè ella es va haver de donar de baixa del programa per exercir d'àvia: un bon motiu!
Teresa: L'experiència amb els aprenents ha estat molt enriquidora per a mi i sé que també per a ells. Una és nascuda a Gavà, de família andalusa; una altra és de Madrid i ara ja té el nivell C1 de català i un aprenent d'Irlanda que és professor d'anglès. Tots tres han millorat molt la capacitat de conversa en català.
Montse i Teresa, vosaltres dues sou la presidenta i la secretària de l'entitat Gavà Flama i Caliu de Sardana. Expliqueu-nos una mica la història d'aquesta associació.
Montse: A Gavà ja hi havia una associació que es deia Amics de la sardana, formada per gent jove de la colla Roca. L'any 2005 el Josep Soler Serrano va voler fer una altra associació sardanista, més adreçada a gent gran i la va crear en un casal. El grup va començar amb poques persones, que eren socis de l'antic casal de La Caixa. Aquest nou grup es va dir, des de l'inici, Gavà Flama i Caliu de Sardana i feien classes de sardana a les escoles. Vora l'any 2007 van fer excursions a Madrid, acompanyats de l'alcalde de l'època, per donar-hi a conèixer la sardana. Actualment, a Madrid hi ha un grup que cada diumenge balla sardanes al parc d'El Retiro.
Després del Josep Soler Serrano, va ser presidenta de l'entitat la Paquita Conde, a continuació el Lluís Pedret i, des de febrer de 2024, soc jo la presidenta (Montse Bonich Romaguera).
Quina és l'actualitat de la vostra entitat?
Montse: Em vaig trobar l'associació amb 49 socis, al febrer; actualment, en som 104; he fet difusió a nous llocs i s'ha aconseguit que s'hi apuntessin com a socis persones de la Casa de València de Gavà. Abans d'anar-hi, vaig llegir documents de l'Arxiu Municipal i vaig veure que abans es feien ballades conjuntes de sardanes el dia de les falles, amb la Casa de València, i per això vaig proposar d'entomar aquesta tradició. La ballada conjunta s'ha fet a l'abril, convocada per la Casa de València i, com a convidats, l'agrupació Gavà Flama i Caliu de Sardana.
Ara tinc el repte d'aconseguir ballar sevillanes aquí a Gavà. He de començar els assajos de sevillanes a finals de novembre. Vull afegir que m'emocionen molt la salve rociera i les jotes. És molt emocionant posar-se a la pell de les persones vingudes d'altres cultures i sentir el que senten elles quan escolten i ballen danses de la seva terra d'origen. Per això mateix tenim obertes les portes de la nostra agrupació a tothom qui vulgui venir a aprendre a ballar sardanes.
Fa poc heu participat en una activitat amb alumnes d'un curs Elemental 3 del SLC de Gavà. En què va consistir aquesta trobada? Us va agradar participar-hi?
Montse: La dinamitzadora del VxL ens va proposar, com a voluntàries que som també d'aquest programa, atendre els alumnes d'aquest curs i explicar-los el món de la sardana. Vam explicar els passos, que hi ha una cobla i els instruments que s'hi toquen, els orígens de la sardana, el vestuari (amb explicació de com lligar-se la faixa i ensenyar com es balla amb les espardenyes). Després de les preguntes de la pràctica lingüística dels alumnes, vam fer una rotllana i vam ballar una sardana un cop explicats els passos corresponents. Va ser una experiència molt enriquidora, més encara veient les cares dels alumnes i les preguntes de veritable interès que ens feien.
Teresa: Vam explicar qui som, què fem i què significa la sardana dins la cultura catalana. Naturalment, em va agradar molt participar en aquesta activitat i així poder donar a conèixer una mica més la sardana a aprenents de català que no la coneixien.
Per quin motiu recomanaríeu el programa Voluntariat per la llengua?
Montse: Perquè crec que, de cultura i de llengua, quant més se'n sàpiga, millor.
Teresa: Sempre recomano el Voluntariat per la llengua i en faig propaganda a tothom.
Voleu dir-nos alguna cosa més?
Montse: Volem agrair que us feu ressò de la tasca que fem a Gavà Flama i Caliu de Sardana; és important preservar la nostra dansa, la nostra cultura i la nostra llengua.
VxL de l'SLC de Gavà (Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà)
Afegeix un nou comentari