Vés al contingut

Isidre Pérez, voluntari del VxL, premi Pompeu Fabra 2024

L'Isidre és voluntari del VxL al CNL de Barcelona des de fa més de 17 anys, ha format part de moltes parelles lingüístiques i condueix habitualment activitats per a la resta de participants en el programa
Isidre Pérez, voluntari del VxL, Premi Pompeu Fabra 2024
13/12/2024

Isidre Pérez, voluntari del Voluntariat per la llengua (VxL) de Barcelona, va rebre ahir el premi Pompeu Fabra 2024 en la categoria voluntariat lingüístic, ex aequo amb l’ Associació Aire Nou de Bao, per la seva implicació en el programa i en el foment de l’ús de la llengua.

L’Isidre ha format part de més d’un centenar de parelles lingüístiques des que es va inscriure en el VxL com a voluntari el 2007 i, a més, ha conduit nombroses activitats complementàries per als participants en el VxL i l’alumnat dels cursos de català per a adults del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona.

A la darrera activitat, una sèrie de xerrades dutes a terme el 2023 amb el nom “Vols saber el perquè dels noms dels barris de Barcelona?”, per exemple, van assistir-hi una quarantena de participants en el VxL.

En rebre el guardó, de mans de l’honorable Sr. F. Xavier Vila, conseller de Política Lingüística, l’Isidre Pérez va voler fer partícips del reconeixement a la resta de voluntaris anònims que dediquen el seu temps de manera desinteressada en favor de la llengua i de la cohesió social. 

F. Xavier Vila va presidir ahir el lliurament de la desena edició dels premis Pompeu Fabra, de foment de l'acció de la societat civil en l'impuls del català, i de la vuitena edició del premi Robèrt Lafont, en reconeixement de persones o entitats que s'hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana. També hi van assistir el conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, i el president de l'Institut d'Estudis Aranesos - Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana, Jèp de Montoya. 

En el seu discurs, el conseller Vila va afirmar que "tant Fabra com Lafont eren plenament conscients que la seva tasca lingüística, sociolingüística i glotopolítica era una tasca col·lectiva i que demanava continuïtat intergeneracional. Els premis que lliurem avui són un reconeixement a l'esforç en direcció a aquesta continuïtat". A més, Vila, fent referència a la tasca de la nova conselleria de política lingüística, va afegir que "les últimes dades ens diuen que una àmplia majoria de la població està a favor d'adoptar polítiques decidides en favor de la llengua. Afortunadament, doncs, la consciència de les dificultats està esperonant la voluntat d'actuació cada vegada de més sectors".

Els premiats amb els premis Pompeu Fabra 2024 són:

  • En la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana: ex aequoDagoll Dagom i Edicions Camacuc.
  • En la categoria trajectòria professional, científica o cívica: Isidor Marí Mayans.
  • En la categoria socioeconòmica: llibreria Drac Màgic.
  • En la categoria de comunicació i noves tecnologies: AMIC, Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació.
  • En la categoria d'incorporació a la comunitat lingüística catalana: Míchel Sánchez.
  • En la categoria de voluntariat lingüístic: ex aequo, Associació Aire Nou de Bao i Isidre Pérez i Edo.

 

Els premis Pompeu Fabra van ser instituïts l'any 2008 per la Secretaria de Política Lingüística per reconèixer i premiar les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin a la projecció social de la llengua catalana. Des de l'any 2013 tenen una periodicitat biennal.

Enguany, el jurat dels Premis Pompeu Fabra ha estat format pel conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, que presideix el jurat; el vicepresident primer de la Xarxa Vives d'Universitats, Josep Oriol Amat; el director de l'Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull, Josep-Anton Fernández; la vicepresidenta de la Secció Filològica, i representant de l'Institut d'Estudis Catalans, Mila Segarra; el secretari general de Política Lingüística, Joan Santanach; la gerenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Gemma Vázquez; la vicepresidenta segona de la Cambra de Comerç de Girona, i representant del Consell General de Cambres de Catalunya, Lídia Vidal, i la responsable d'Assessorament Jurídic en Matèria de Política Lingüística, Mercè Almeida, que actua com a secretària del jurat.

Premi Robèrt Lafont 2024

El Premi Robèrt Lafont 2024 ha reconegut Fredo Valla. El jurat ha posat de relleu la llarga dedicació al coneixement i foment de l'occità, tant des d'una perspectiva acadèmica i científica com de promoció i dinamització social del seu ús.

Enguany, el jurat dels Premis Robèrt Lafont ha estat format pel conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, que presideix el jurat; la directora de Serveis Territorials a l'Alt Pirineu i Aran del Departament de Cultura, Rosa Noray; per delegació de la Síndica d'Aran, Manuela Ané; també del departament de Cultura i Llengua del Conselh Generau d'Aran, Verònica Barés; la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Aranesi - Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana, Ròsa Maria Salgueiro, per delegació del president de la institució; i la responsable d'Assessorament Jurídic en Matèria de Política Lingüística, Mercè Almeida, que actua com a secretària del jurat.

El premi Robèrt Lafont es va instituir l'any 2010 amb l'objectiu de reconèixer i premiar persones o entitats que s'hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic.