Dimecres passat una trentena de participants en el programa de les parelles lingüístiques del CNL de Sabadell van assistir a un taller de màgia dinamitzat pel mag Eduard Juanola en el marc de la campanya "Quan parles fas màgia". La majoria dels participants eren nous en el VxL i fins i tot va ser l'escenari de la primera trobada d'una parella lingüística.
Els tallers es van celebrar a l'Auditori del Casal Pere Quart a les 17 i a les 18.30 h amb 15 persones a cada grup. Els assistents van aprendre a fer alguns jocs de màgia senzills, amb objectes quotidians, aptes per a situacions informals com trobades amb amics, reunions familiars, sobretaules, etc. i generar conversa, com es pot veure en aquest àlbum de fotos del taller de màgia del CNL de Sabadell i en el vídeo recopilatori.
Tot i que el taller consta dels mateixos trucs i elements, cada grup va crear unes connexions i unes dinàmiques diferents. Mentre que al primer es va mantenir la il·lusió ("Tinc 70 anys i he gaudit com una nena de 10"), al segon predominava l'anàlisi i la interpretació dels trucs ("hem quedat esparverats"; "el farem per Nadal amb la família").
El Departament de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística organitzen aquests tallers de màgia com a activitat complementària per a les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua (VxL). En aquest espai, els aprenents practiquen el català i els voluntaris poden gaudir d'una activitat lúdica, com a mostra d'agraïment per la feina desinteressada que fan. A banda de Sabadell, aquest 2024 es duran a terme a Barcelona, Blanes, l'Hospitalet de Llobregat, Mataró, Reus, Terrassa i Vila-seca i a més poblacions de tot Catalunya durant l'any vinent.
Aquests tallers tanquen el cercle! Del VxL al taller; de conversar fent màgia, a fer màgia per conversar. Veure fer un truc de màgia al Max i la Yamila amb accent rus, un a cada grup, va posar de manifest que tant la màgia com el català fan xarxa a través de la conversa.
El VxL, impulsat pel Departament de Política Lingüística i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, és un programa que facilita la conversa en català als aprenents que tenen coneixements bàsics de català i necessiten practicar per adquirir fluïdesa amb voluntaris que el parlen habitualment. Les trobades, presencials o en línia, es fan una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes a l'hora i dia que acordin els dos participants.