Una setantena de persones, entre alumnes, voluntaris, aprenents i personal del CNL va participar en l'inici del curs de català 2024-2025 (tot i que les classes s'imparteixen des de finals de setembre) i del Voluntariat per la llengua. L’acte es va fer el dia 30 d'octubre, a les instal·lacions d'un remodelat Vinseum, Museu de les Cultures del Vi, entitat adherida al VxL i que el 9 i 10 de novembre obrirà al públic totes les noves sales d'exposició.
33 edicions
L'acte es va dividir en dues parts. A la primera es va presentar la 33a edició del Voluntariat per la llengua que organitza el Servei de Català de Vilafranca i l'Alt Penedès. La dinamitzadora del programa del VxL a l'Alt Penedès, Gemma Garcia, en va donar les orientacions i va explicar el funcionament de les trobades. Seguidament, i amb la col·laboració de dos voluntaris, es va informar de tallers i altres activitats que es portaran a terme durant aquest primer trimestre del curs.
En aquesta primera part es va reunir una cinquantena de persones, entre voluntaris i aprenents, que formaran les noves parelles lingüístiques o bé continuaran de l'edició anterior. A partir d'aquesta presentació, les parelles es trobaran una vegada a la setmana, durant deu setmanes, per conversar en català d'una manera informal i distesa.
Nou Vinseum
La segona part va anar a càrrec de Jordi Ribas, del Vinseum, que va donar la benvinguda a tots els assistents i va explicar que el nou Museu, que es troba a les portes de la inauguració. És un espai excel·lent per visitar i aprendre sobre la cultura del vi a partir de col·leccions sobre arqueologia, art, etiquetes, arqueologia, numismàtica... i d'exposicions tant permanents com temporals que s'hi ofereixen.
A continuació, a la plaça del Vi, a la planta baixa del Vinseum, els assistents es van organitzar en dos grups per rebre les explicacions de dos voluntaris. El Rossend Castells va ser l'encarregat d'explicar l'origen i les característiques de la premsa que s'exposa en aquesta planta i el Josep Ribas va parlar sobre les varietats i les denominacions d'origen dels vins catalans.
Voluntariat per la llengua
El VxL és un programa de foment de l'ús del català que es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per una persona voluntària, que parla català fluidament, i una d’aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Les parelles es troben deu hores per parlar en català en un ambient relaxat i distès, i el programa en fa el seguiment, els assessora i ofereix recursos materials que els poden ajudar a trobar temes de conversa.
Totes les persones que vulguin afegir-se al programa, com a aprenentes o com a voluntàries, ho poden fer a través de l'adreça electrònica vxl.vilafranca@cpnl.cat.