Aquest mes entrevistem el Dani, voluntari del Voluntariat per la llengua de Castelldefels:
- Dani, l'any 2015 vas començar com a voluntari lingüístic presencial a Castelldefels, ens ho expliques una mica?
L'any 2015 jo estava acabant el curs de català C2, el que abans es deia nivell D, i el coordinador d'Ensenyament ens va encoratjar a inscriure'ns com a voluntaris del Voluntariat per la llengua, i alguns alumnes així ho vam fer. Jo tenia cada vegada dues aprenentes alhora, formàvem un petit grup; amb la Clara i la Juana ens ho passàvem d'allò més bé, perquè quedàvem els diumenges i les converses i el cafetó ens servien de teràpia. La Clara, a més, em va convèncer per apuntar-me a una entitat ecologista municipal i a una altra associació d'ajuda a persones malaltes.
- D'on són els aprenents que has tingut fins ara?
Les dues primeres aprenentes, la Juana i la Clara, eren de Múrcia; més endavant es va afegir al grup l'Elena, portuguesa. Totes aquestes aprenentes eren escrupolosament formals, m'explico: encara que la trobada era en diumenge a mig matí, no només eren puntuals sinó que, a més, la trobada era per fer la tertúlia del Voluntariat per la llengua. Si alguna vegada passava que no anava bé fer la xerrada el diumenge la fèiem el dissabte. Aquestes aprenentes es prenien l'hora de conversa amb una professionalitat encomiable! Encara avui, quan ens trobem o ens truquem, xerrem en català perquè és la llengua amb què ens hem conegut. També he tingut durant una temporada curta una aprenenta de Veneçuela i un altre del Perú.
- Per què prefereixes tenir un grupet de tres o quatre persones en comptes d'un únic aprenent o aprenenta?
Doncs, perquè penso que així evito els monòlegs i la monopolització de la conversa. Tenint dos aprenents o més fa que xerrin entre ells i jo faig de moderador del debat. És molt enriquidor i així evitem que sigui un joc de frontó (el voluntari pregunta, l'aprenent respon...). Recordem també que el voluntari és qui ha de parlar menys en aquesta hora, perquè és la persona que ja coneix la llengua. Gràcies al Voluntariat per la llengua, i al curs de català Intermedi, una de les aprenentes va aprovar un examen específic i va començar a treballar a l'Ajuntament de Castelldefels en un molt bon lloc de feina, que requeria un nivell alt de català.
- Explica'ns alguna anècdota que hàgiu tingut durant les trobades lingüístiques.
Recordo que amb la Clara i la Juana fèiem la trobada en un bar que hi havia a la plaça de Joan XXIII, un lloc molt cèntric; aquest establiment tenia a la terrassa una font d'estètica fengshui, que era com un brollador continu d'aigua i ens relaxava molt. Més endavant, quan l'Elena es va afegir al grup, ens passava a recollir amb el seu cotxe i anàvem a un bar de la platja: tot un luxe dominical! De font o del mar, l'aigua és un element molt important a Castelldefels. Al bar de la platja preníem un cafè si feia fred o una cerveseta si feia calor. Era un bon acompanyament per a les converses lingüístiques que, torno a repetir, van tenir una repercussió molt positiva a classe. Totes tres aprenentes eren alumnes de cursos del Servei de Català i les professores que tenien ens van dir que s'havia notat molt la millora de la seva expressió oral.
- Per quin motiu recomanaries el programa Voluntariat per la llengua?
Perquè és un bon complement als cursos de català, tot i que no és necessari ser alumne de cap curs per inscriure's en aquest programa; perquè ajuda a millorar el nivell de català parlat no només perquè s'aprèn més vocabulari sinó perquè millora el nivell gramatical, fent frases més ben estructurades; perquè és una eina que facilita que sigui més fàcil trobar feina; perquè es fan noves amistats... n'hi ha prou?
- Vols afegir alguna cosa més a l'entrevista?
Sí: s'hauria d'incloure fer almenys una tongada de sessions del Voluntariat per la llengua dins dels cursos de català a partir del Bàsic 3. Quan estudies una llengua no només has de conèixer la gramàtica que surt al llibre o que la professora escriu a la pissarra, sinó que tota llengua s'ha de practicar parlant-la. També desitjo que les persones que s'apuntin al Voluntariat per la llengua puguin gaudir d'experiències tan gratificants com les que he tingut jo amb aquest programa lingüístic.
Moltes gràcies, Dani, per la teva participació en aquesta entrevista i en el programa Voluntariat per la llengua!
Lectors, si us voleu inscriure al VxL, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat