Vés al contingut

Els grups de tertúlia en català del VxL del Maresme reprenen l’activitat

A diverses poblacions es posen en marxa propostes per llançar-se a parlar en català i perdre la vergonya
imatge (4)_1728900764.png
14/10/2024
Mataró

Un any més, es tornen a posar en marxa diversos grups de tertúlia en català conduïts per voluntaris del VxL del Maresme. L'objectiu d'aquests grups és oferir un espai informal i lúdic on els aprenents de català puguin perdre la vergonya i llançar-se a parlar en català i, en molts casos, posar en pràctica el que aprenen als cursos del CPNL.

A Vilassar de Mar, els voluntaris Elisabet Albajes i Jaume Narciso es reuneixen a l'Espai Galvany amb una desena d'aprenents del grup del matí (de 10 a 11 h) i del grup del vespre (de 19 a 20 h). Enraonen sobre cuina, viatges i vivències de la setmana; aprenen vocabulari i expressions quotidianes; llegeixen llibres amens i en comenten el contingut o els temes que hi estan relacionats, i posen en comú tota mena de dubtes i curiositats sobre la llengua catalana.

L'activitat del grup-tertúlia no només es fa a l'aula, sinó també a fora: han anat a la ràdio de Vilassar de Mar, han organitzat sortides per conèixer localitats com Calella o Barcelona, i s'han trobat per fer àpats junts. Tot plegat, amb l'objectiu de conversar en català en un ambient distès en què tots els aprenents tenen un nivell similar i s'ajuden mútuament; això els permet guanyar confiança i seguretat.

A Calella, el Grup de Lectura en català es troba cada dijous al matí a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Juntament amb el personal de la biblioteca, la voluntària tria la desena de lectures que llegiran mes rere mes durant tot el curs. Els llibres són l'excusa per estirar el fil de la conversa i fer parlar els participants, tinguin el nivell de català que tinguin. Aquesta activitat ja fa més de 10 anys que funciona i fins i tot un cop a l'any reben la visita d'un autor per conversar-hi.

A Premià de Mar, el grup de tertúlia a càrrec de la voluntària Clara Pujol ja fa set anys que funciona. Es troben els dilluns al matí al centre cívic i, any rere any, continuen treballant per millorar el nivell de català dels assistents.

L'última població on s'han creat grups de tertúlia és Sant Pol de Mar. Des d'aquest mes d'octubre, cada dimarts i cada dijous a la tarda, a la Biblioteca Can Coromines, es reuneixen dos grups de tertúlia en català conduïts per quatre voluntàries. Tot i haver-se creat fa poc, ja sumen més d'una desena d'assistents.

Per a més informació sobre aquests grups tertúlia, es pot enviar un correu electrònic a vxl.maresme@cpnl.cat.