El dissabte 5 d'octubre, des de les 10 del matí fins a la una de matinada el centre juvenil Sputnik va acollir la cinquena edició del FOAM, el Festival de l'Oci Alternatiu de Montornès. El FOAM té com a objectiu difondre alternatives de joc i d'oci entre els joves i entre la població en general. L'Oficina de Català de Montornès, com en altres ocasions, hi va participar per promoure el joc en català.
Com en l'edició passada, durant el matí i de la mà de l'Oficina de Català es va poder jugar al Paraulògic. Al pati del centre juvenil es va instal·lar un plafó gegant amb una combinació de lletres que permetia fer 210 paraules i que amagava 4 tutis. Un codi QR donava l'opció de jugar en línia amb les lletres proposades al plafó, però si els jugadors ho preferien, també podien pensar les paraules amb bolígraf i paper a la mà.
Grups de joves i de famílies van acostar-s'hi per jugar-hi de manera individual, en parella o col·lectivament. Hi havia persones que no coneixien el joc i es van animar de seguida a jugar-hi un cop se'ls va explicar el mecanisme i les normes bàsiques. En altres edicions del FOAM la col·laboració de l'Oficina de Català havia consistit en la instal·lació d'un joc de l'Scrabble gegant, en l'edició passada va participar amb el Paraulògic, que va agradar molt, per això enguany s'ha repetit el joc, tot i que amb una combinació diferent de lletres.
Enguany el FOAM va comptar amb una convidada especial, la Queta, que volia conèixer de primera mà en què consistia aquest festival. Durant el matí va tafanejar-hi una estona i va fer algunes preguntes per un programa que s’estrenarà d’aquí poc a Ràdio Montornès. La Queta es quedarà uns dies instal·lada al centre Sputnik per animar tothom a provar-ho en català. Aquesta és la primera visita que fa a un equipament municipal i no serà l’última. El mes vinent la trobareu a la biblioteca.
Com en les passades edicions, en aquesta 5a edició del FOAM, el centre juvenil Sputnik es va omplir de propostes molt diverses: jocs de taula, videojocs, màquines "retro", subbuteo i escacs. Al migdia hi va haver el ja tradicional dinar de ramen, molt en consonància amb les propostes de videojocs japonesos.
El Paraulògic va ser l’aportació d’un joc de llengua a la gran varietat de jocs proposada pel FOAM. Des de l’estand del Paraulògic es va fer difusió del programa TotJoc i del Voluntariat per la llengua i es va animar a tothom a “provar-ho en català!”