L'objectiu de les pràctiques és millorar la comunicació i la interacció fora de l'aula i aproximar-se a un nou entorn, el del comerç i la restauració. Es lliura una fitxa amb el nom d'alguns comerços a cada alumne, dels quals ha de visitar 3 i parlar en català durant una estona amb el comerciant. Els alumnes acostumen a preparar-se preguntes i així aprenen més coses sobre el comerç local. Hi pregunten informacions sobre els productes de l'establiment, la història del negoci, l'origen del gènere que hi venen, etc. Posteriorment, comenten l’experiència a l’aula amb la resta de companys.
Els establiments que visiten els alumnes formen part de la xarxa de comerços col·laboradors del programa Voluntariat per la llengua, i s’identifiquen amb un adhesiu a l’aparador o entrada.
Les pràctiques lingüístiques són un projecte clarament transversal. Inicialment, es van començar a fer al final del nivell Bàsic 3 (A2) i actualment s’està integrant a altres nivells.
La valoració d'aquesta activitat és molt positiva. D'una banda, l'alumnat destaca com a punt fort el fet de posar en pràctica la llengua en un context real i se sent ben acollit i encoratjats a parlar en català per part dels comerciants. A més, l'activitat els permet conèixer el teixit comercial local i crear vincles amb persones de les seves respectives poblacions. D'altra banda, els comerciants valoren positivament l'esforç que fan els alumnes per mantenir-hi una conversa en català i l’oportunitat que ells mateixos tenen de contribuir a fomentar l'ús del català.
Els establiments interessats a formar part de la xarxa d'establiments col·laboradors part poden enviar un missatge aquí.