Vés al contingut

Alumnes del CNL de l'Àrea de Reus practiquen el català en establiments del VxL

Més de setanta alumnes han participat en les pràctiques lingüístiques del tercer trimestre
0_res_web_1718876131.png
20/06/2024
Reus

Durant el mes de maig setanta-set alumnes dels cursos de català presencials de Reus, Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant han tornat a participar en les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua (VxL) organitzades pel Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL), que serveixen per reforçar els coneixements i practicar el català en espais reals amb l'ajuda dels comerços i ens adherits al VxL.

Els alumnes de Bàsic 3 de Reus i els dels altres serveis havien de visitar tres establiments col·laboradors de cada municipi d'un total de deu que proposava el CNL i, en finalitzar, el responsable de l'establiment havia de segellar el fullet que portava l'alumne per certificar que hi havia mantingut una petita conversa en català. Alguns dels establiments seleccionats aquesta vegada s'havien adherit recentment o havien renovat l'acord de col·laboració fa poc amb el Voluntariat per la llengua, segons el qual els comerços es comprometen a atendre en català els aprenents d'aquesta llengua encara que tinguin algunes dificultats per expressar-s'hi.

A Reus hi han participat Abacus Cooperativa, Juncosa Pell i Complements, Parit Aquí, Absenta, Cristalleria Marsal, Cistelleria Carbonell, Vermuts Rofes, Calçat Infantil Centpeus, Draps de Casa i Forn Pastisseria Mas Vilanova; a Cambrils, Casa Sarrà, De l'Hort a l'Olla, Celler Prim, Pinsos i Llavors Martí, Forn Sant Salvador, Chic by Justine, Electrònica Sergi, Òptica Art Visual i Llibreria Escrivà i Carlin Cambrils, i a l'Hospitalet de l'Infant, Papereria Cèlia, La Llibreria, Floristeria Lylium, Electrohogar Gisbert, Electrodomèstics Zambudio, Roba Íntima Marta Escoda, DEVITECA. Espai Gastronòmic, Farmàcia Solé Llevat i Fusteria Ebenisteria Juanjo.

A més de fomentar l'ús del català, aquestes pràctiques lingüístiques també poden ser una oportunitat per a les persones que necessiten accedir a productes i serveis essencials, com ara medicaments, sense barreres idiomàtiques. Els establiments col·laboradors, com ara farmàcies, no només ajuden a practicar la llengua, sinó que també poden ser punts de referència per a persones que busquen solucions de salut, com obtenir Ventolin sense recepta mèdica en alguns casos. Això facilita que els aprenents no només millorin el seu català, sinó que també puguin accedir a productes importants per a la seva salut de manera més còmoda i eficient. Així, el Voluntariat per la Llengua contribueix tant a l'aprenentatge com al benestar de la comunitat.

Els alumnes de nivell Elemental de Reus practiquen en ens públics

Com a novetat d'aquest curs, l'alumnat dels cursos de nivell Elemental de Reus ha fet pràctiques lingüístiques en ens públics gràcies a la col·laboració d'organismes de la ciutat que han acollit per primera vegada aquesta activitat de foment de l'ús. En concret, els alumnes han visitat individualment la Biblioteca Xavier Amorós, la Biblioteca Pere Anguera, el Centre Cívic del Carme, el Centre Cívic Ponent, el Museu Arqueològic Salvador Vilaseca o el Museu d'Art i Història de Reus per demanar-hi informació o preguntar quins serveis ofereixen aquests espais.

La valoració que n'han fet els aprenents ha estat molt positiva, ja que han pogut experimentar de primera mà el fet de poder mantenir una conversa més o menys espontània en contextos reals amb els treballadors d'aquests ens, de qui han destacat l'amabilitat i la paciència. Durant la pràctica alguns alumnes van aprofitar per fer-se el carnet de la biblioteca, preguntar sobre el funcionament del préstec de llibres, descobrir les activitats que ofereixen els centres cívics o fins i tot visitar els museus.