Vés al contingut

El Voluntariat per la llengua participa en una sortida per conèixer el costat més dolç de Rubí

Activitat conduïda per l'empresa Rubí Guiem i organitzada conjuntament amb Òmnium Cultural de Rubí
Foto grup Dic Bo_1716805914.jpeg
29/05/2024

Aquest dissabte 25 de maig vam gaudir novament d'una activitat presencial al centre de Rubí. A les 9.30 h ens vam trobar davant de la porta de l'església de Sant Pere Rubí, a la plaça del Doctor Guardiet. Vam iniciar la jornada amb dues activitats pensades per trencar el gel entres els assistents i per treballar vocabulari relacionat amb el tema estrella del dia: els dolços.

En acabat, a les 11 h, la Natàlia Giménez, guia de l'empresa Rubí Guiem, va començar amb gran mestratge la ruta que ens conduiria per les pastisseries de Rubí. Va iniciar les explicacions situant els antics forns i pastisseries que havien existit en el context històric de la vila. A continuació, la ruta ens va portar per tres de les grans pastisseries de a la ciutat: La Lyonesa, la pastisseria Sant Jordi i Dic Bo. A la Sant Jordi ens van convidar als pastissets que preparen per aquestes dates, els anomenats xatos, en record d'aquesta romeria de la cultura popular rubinenca. A l'establiment Dic Bo ens van convidar a tastar els galderics, recepta pròpia lligada a la celebració de Sant Galderic, patró dels artistes i de la pagesia que des de fa més de vint anys es commemora a Rubí. Val a dir que en aquesta darrera pastisseria en Joan, un dels socis, ens va explicar la seva etapa de formació i posterior evolució com a pastisser rubinenc i també altres detalls de l'espai que ara ocupa el negoci.

Aquesta matinal va oferir a totes les persones assistents una immillorable ocasió per practicar la llengua, des del moment que es van presentar entre ells i van jugar amb el lèxic de les receptes de dolços, fins al comiat de la ruta. Era un grup compost per persones que provenien de llocs diversos, amb el denominador comú de l'interès d'aprendre la llengua: integrants del VxL, alguns dels quals es troben al Casal Cívic, alumnes dels cursos del Servei de Català de Rubí, i mares de l'escola Montessori que estan adscrites al programa Vincles d'Òmnium Cultural.

D'Òmnium Cultural donem les gràcies especialment a Martí i Rosa Pujol i Javi Fernández per subvencionar l'activitat i pel suport en l'organització; a Montserrat Ventura per ser la voluntària lingüística que condueix les tertúlies al Casal, i a Marc Castelló, que és el voluntari del programa Vincles d'Òmnium, per la implicació en la dinamització de les activitats.