La festa del 20è aniversari del VxL al Baix Empordà va tenir lloc el dia 20 d'octubre al castell de Calonge i va comptar amb l'assistència de més d'un centenar de persones, entre voluntaris i aprenents, antics i actuals, de les poblacions del Baix Empordà que al llarg d'aquests anys han organitzat parelles lingüístiques. Entre aquestes poblacions destaca Palafrugell, que va començar a formar parelles el 2003; la Bisbal i Palamós, que van fer-ne per primera vegada el 2004; Torroella de Montgrí, el 2006; Calonge, el 2007, i Platja d'Aro i alguns pobles petits del Baix Empordà, el 2008.
L'acte de celebració del 20è aniversari del VxL es va iniciar amb la presentació de l'acte a càrrec de Sandra Camps, dinamitzadora del VxL al Baix Empordà, donant la benvinguda i explicant les activitats de la festa. Tot seguit, va intervenir la regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, Anna Tena, que va definir el VxL i va parlar del VxL a Calonge, amb 203 parelles presencials i 16 de virtuals, del VxL als centres educatius i dels establiments i entitats que col·laboren amb el VxL dins el municipi. A continuació, Enric Marquès, vicepresident del Consell Comarcal del Baix Empordà, va explicar, entre altres coses, que el VxL al Baix Empordà es porta a terme des de les oficines i serveis del Consorci per a la Normalització Lingüística ubicats a la comarca, que durant tots aquests anys s'han format 3.248 parelles lingüístiques presencials al Baix Empordà i 96 de virtuals, i que es disposa d'una trentena d'entitats i establiments col·laboradors del programa de parelles lingüístiques.
Després dels parlaments polítics, es va projectar un vídeo format per un recull de fotos de l'activitat portada a terme durant aquests vint anys (presentacions de parelles, sortides locals i comarcals, VxL als centres educatius, etc.). En acabar el vídeo, va pujar a l'escenari Marta Padrós, responsable de l'Oficina de Català de Palafrugell, que va presentar Dolors Giménez, la voluntària més antiga del Baix Empordà, a la qual va fer entrega d'un obsequi. A continuació, va prendre la paraula Susagna Sabaté, responsable de l'Oficina de Català de Calonge i Sant Antoni, per presentar el duet musical que va amenitzar l'acte: Lídia Lobato i Mr. Bo, de La Fàbrica, la llibreria musical que participa com a establiment col·laborador del VxL a Calonge. Després del petit concert, Susanna Parals, responsable del Servei Comarcal de Català del Baix Empordà, va presentar els Minyons de Santa Cristina d'Aro, una altra entitat col·laboradora del VxL que va intervenir explicant, ja a fora el pati, què és un castell i les parts de què consta. La trentena de Minyons que van assistir a l'acte van donar la possibilitat a les persones assistents d'integrar-se a la pinya del castell al so de la gralla. Tota una experiència per als voluntaris i aprenents! La festa va acabar amb un petit refrigeri i amb la degustació del pastís d'aniversari dels 20 anys del VxL al Baix Empordà.
Al llarg de l'acte, Susanna Bautista, responsable de l'Oficina de Català de Torroella de Montgrí; Teresa Cuadrado i Rosa Orpina, responsable i professora del Servei Local de Català de Palamós, respectivament, i Dolors Dalmau, responsable de l'Oficina de Català de la Bisbal, van vetllar perquè les persones assistents poguessin completar fitxes noves de VxL i gaudir del refrigeri i del taller casteller.
Des d'aquí volem agrair a l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni que ens ajudés a preparar l'acte; al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que n'assumís les despeses, als voluntaris, el seu temps per dedicar una hora a la setmana a conversar en català; als aprenents, el seu interès per aprendre la nostra llengua, i a les entitats i als establiments col·laboradors, la seva ajuda per fer xarxa en català i lloc d'ús habitual de la llengua.