El Teatre de Blanes es va omplir el dijous 2 de novembre per celebrar dues accions adreçades a impulsar l’ús social de la llengua: d’una banda, se celebraven els 20 anys del Voluntariat per la llengua i, de l’altra, es volia explicar la campanya “21 dies. D’entrada, en català”, que ha estat present a Blanes del 16 d’octubre al 2 de novembre.
A l’acte hi va assistir l’alcalde, Jordi Hernández, i la regidora de Normalització Lingüística, Estefanía Romero, que van remarcar la gran resposta ciutadana que ha demostrat la població de Blanes al llarg d’aquests 20 anys: 2.800 persones mobilitzades sota aquest lema.
2.800 persones han participat en el Voluntariat per la llengua a Blanes en 20 anys |
L'alcalde va destacar positivament la xifra de persones tan elevada, sobretot tenint en compte que la base de la proposta neix del voluntariat: "L'èxit d'aquesta iniciativa depèn exclusivament de la resposta dels ciutadans, i podem dir amb xifres a la mà que Blanes ha respost de manera magnífica a aquesta crida a favor de la llengua". També va destacar que el VxL no només ha ajudat a adquirir fluïdesa als estudiants de català, sinó que també ha fet molt per la integració, ja que ha posat en contacte persones que potser no s’haurien conegut.
Per la seva banda, la regidora Estefanía Romero va destacar els avantatges en forma de descomptes que tenen els voluntaris lingüístics en diferents equipaments culturals de Blanes (Teatre de Blanes i Jardí Botànic Marimurtra).
L’edició d’enguany començar amb un total de 72 voluntaris lingüístics, entre aprenents i voluntaris que es s’han posat en marxa en forma de 36 parelles lingüístiques.
Campanya “21 dies. D’entrada, en català” |
Tal com es va explicar durant l'acte, l'objectiu del Voluntariat per la Llengua és estendre l'ús del català treballant en un doble vessant: oferir als aprenents la possibilitat de practicar l'idioma i fer que els voluntaris s'acostumin a mantenir el català amb persones que l'estan aprenent. Aquest darrer aspecte és el que potencia la campanya “21 Dies. D’entrada, en català” que el passat 16 d'octubre es va iniciar de manera conjunta a les dues poblacions veïnes de Blanes i Lloret de Mar.
En aquest marc, es van passar dos vídeos de dos professionals de Blanes que seguien aquest repte: en Joan Gironès, porter mantenidor d’escola, i la Núria Pont, administrativa d'una escola, que animaven a seguir el repte per aconseguir fer del català una llengua útil i necessària.
El lema “Quan parles, fas màgia” va donar pas a l’actuació del mag Juanola |
La nota festiva de l’acte la va aportar, sens dubte, l’actuació del mag Eduard Juanola, que va oferir un espectacle de màgia relacionat amb la llengua i molt participatiu, que va deixar bocabadat el públic: infants, joves i adults.
Vegeu el vídeo de l’acte: