Vés al contingut

El Voluntariat per la llengua a la Garrotxa ha fet 20 anys

La Sala Magma de l’Espai Cràter, a Olot, es va omplir de voluntaris, aprenents i representants d’entitats i establiments col·laboradors que han format part, i molts encara en formen, del VxL a Olot i la Garrotxa durant aquests 20 anys
DSC06228a_1698231120.jpg
24/10/2023
Girona

El mag Eduard Juanola va oferir un espectacle de màgia durant el qual va fer participar molts espectadors; atès que l’eslògan del Voluntariat per la llengua (VxL) és “quan parles fas màgia”, ahir tothom va poder passar-s’ho bé en un vespre ple de màgia i sorpreses.

Cap al final de l’actuació, van pujar a l’escenari els voluntaris més veterans, als quals es va regalar un clavell blau, el color corporatiu del VxL. A continuació, tothom qui va voler va poder pujar-hi per bufar les espelmes d’un pastís de gominoles. 

Hi van assistir el regidor de Cultura i Educació Josep Quintana, en representació de l’Ajuntament d’Olot; Santi Reixach, president del Consell Comarcal de la Garrotxa; càrrecs de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa (perquè el 2012 l’Hospital va guanyar el Premi Pompeu Fabra de Voluntariat per un projecte innovador a Catalunya); la presidenta del CN Olot, Gemma Soy, atès que el Club durant molts anys també ha sigut col·laborador del VxL, i representants de la Comissió de Llengua d’Olot i la Garrotxa (CLOG), com ara la directora de la Biblioteca Marià Vayreda, la directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) i integrants d’Òmnium Garrotxa, entre d’altres.

A la Garrotxa, a banda d’Olot, altres municipis també han organitzat parelles lingüístiques al llarg d’aquests anys, com ara Besalú, Sant Joan les Fonts, Sant Feliu de Pallerols i les Planes d’Hostoles. També hi ha aprenents que estudien català a Olot però, com que viuen en un altre municipi de la Garrotxa, fan les trobades amb un voluntari d’allà; així, hi ha parelles a Tortellà, Sant Jaume de Llierca, Castellfollit de la Roca o Santa Pau.

Gràcies a la complicitat de tothom, aquest projecte lingüístic i social ha comptat amb la participació de més de 2.000 persones durant aquests 20 anys, i més de 50 entitats i establiments col·laboradors. Per molts anys!