Vés al contingut

Què és el VxL?

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). 

Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. 

Les trobades, presencials o en línia, es fan una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes a l'hora i dia que acordin els dos participants.

Els dinamitzadors dels VxL de cadascun dels 22 centres de normalització lingüística del CPNL gestionen les parelles lingüístiques, que es formen tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits. També fan seguiment de les parelles i donen suport a la incorporació de nous col·laboradors del VxL arreu del territori.  

El VxL ofereix dues modalitats: 

  • Presencial, en què les parelles han d'assistir al lloc de trobada que hagin acordat.
  • Virtual, en què les parelles fan les trobades per mitjà d'Internet, a través de plataformes de videotrucada.

 

parella lingüística

L'equip de professionals del VxL t'assignarà la parella lingüística i et donarà el suport que necessitis durant les trobades. 

El programa va néixer l’any 2003 i ja hi han passat més de 175.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia) i Flandes (Bèlgica).

 

VOLS PARTICIPAR-HI?