Esteu aquí

26a ed VxL Mollet: visita a la Casa de les Aigües de Montcada

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
14/11/2017 - SLC de Mollet del Vallès

Des de l'any 2006, el Club Muntanyenc Mollet, com a entitat adherida al Voluntariat per la llengua, ens ha ofert propostes ben diverses per compartir amb l'alumnat i les parelles lingüístiques.

Vam sortir de Mollet Santa Rosa amb el tren d'aproximadament les 9 del matí i vam enfilar-nos damunt el turonet de Sant Joan per tenir una bona visibilitat de l'entorn de Montcada: el turó de Montcada, el curs del Besòs, els poblats ibèrics que l'envolten, les grans vies de comunicació que travessen la ciutat... Allà, dos representants del Club Muntanyenc Mollet (en Josep i el Lluís) ens van explicar la importància de l'aigua de Montcada i vam saber que l'aigua d'aquesta població,fa uns quants anys enrere, era medicinal. 

Una queixalada ràpida, perquè el vent era molt fred i viu, i vam seguir arran del rec Comtal fins a arribar a la darrera horta de Barcelona, per després recular fins a la Casa de la Mina, avui convertida en centre cívic i des d'on es pot veure la canalització del rec.

Si no sabeu què és el Reixagó, pregunteu-ho a tots els qui van venir! Us diran que tot ve dels usos i abusos de l'aigua de la mina de Montcada entre l'Ajuntament de Barcelona i la Societat de Propietaris de terres i molins de la Sèquia Comtal en aquell temps.

D'aquí vam anar a visitar la Casa de les Aigües, un lloc desconegut per molts de nosaltres i que ens va deixar ganes de tornar-hi, ja que la visita se'ns va fer massa curta. Casa, fàbrica, central d'extracció i bombeig d'aigua, una joia arquitectònica...

L'arquitecte d'aquesta gran obra? Antoni Rovira Tries. Us recomanem molt i molt la visita a aquesta joia del modernisme industrial català que va deixar de funcionar l'any 1989, després de cent anys, i que es va restaurar l'any 2000. Les persones que us explicaran la història us faran recular uns quants anys enrere, quan Barcelona va patir una gran sequera, no tenia aigua i Montcada en va ser un dels recursos cabdals. Quan hàgiu fet la visita, de ben segur que passejareu pel riu Besòs i descobrireu molts traçats d'aquest antic rec Comtal i us mirareu Montcada d'una altra manera. 

Agraïm al Club Muntanyenc Mollet i a la Casa de les Aigües aquesta passejada i aquest recorregut tan important per conèixer la nostra història i animem a tothom a formar part del Voluntariat per la llengua.

separador

separador

Ja som 125.000 parelles 
i continuem creixent!