Esteu aquí

Passejada pels voltants de Vilafranca per conèixer plantes medicinals i comestibles

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
16/05/2017 - CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Passejada pels voltants de Vilafranca per conèixer plantes medicinals i comestibles

Una trentena d'alumnes, voluntaris i aprenents participen en l'activitat, guiada per l'experta en herbes remeieres Pilar López.

El Servei de Català de Vilafranca i l'Alt Penedès va organitzar una passejada per la riera de Llitrà, a tocar de la capital penedesenca, per conèixer els noms de les plantes silvestres que hi creixen i els seus usos comestibles i medicinals. L'experta en herbes remeieres i professora de català Pilar López va guiar l'activitat d'una manera molt amena i instructiva, i, en les dues hores i mitja que va durar l'agradable passejada, una trentena d'alumnes, voluntaris i aprenents van poder veure, tocar, olorar i, en alguns casos, fins i tot menjar una gran varietat de plantes que viuen a la vora de la riera, varietat que, tot i trobar-se en un lloc ben concorregut, passa desapercebuda a la majoria de persones.

Una vintena de varietats

A partir d'un dossier elaborat per a l'ocasió, els participants van aprendre o recordar els noms d'una bona quantitat de plantes com la draba, la borratja, la bleda, l'apegalós, la malva, el plantatge de fulla estreta i el de fulla gran, l'espinot, el freixe de fulla estreta, el bojac silvestre, l'esbarzer, la gavarrera, l'herba de paret (parietària), la prunera silvestre, el cinc-en-rama, el saüc, l'heura, la fumària, la vincapervinca o la figuera. A la vegada que aprenien a reconèixer-les, els participants s'informaven sobre els usos medicinals que tenen (n'hi ha d'antioxidants, de diürètiques, de laxants, d'astringents, d'antiinflamatòries...), sabien si eren comestibles o no i, si ho eren, com s'havien de preparar per ingerir-les i també, en algunes espècies, eren advertits de les precaucions que calia prendre. La valoració de l'activitat va ser molt positiva, fet que anima a pensar d'organitzar alguna sortida més com aquesta en una altra estació de l'any.

La mateixa Pilar López i el botànic Francesc Caralt han publicat el llibre "Plantes remeieres de camps, vinyes i marges", dins de la col·lecció "Flora medicinal del Penedès", que es presentarà el 18 de juny al castell de Penyafort dels Monjos, amb motiu de la fira Remeiart.

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

separador

separador

Ja som 100.000 parelles 
i continuem creixent!